Na rozohriatom oleji orestujeme na jemno nasekanú cibuľu. Pridáme očistenú, na menšie kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu (petržlen, mrkvu, zeler) Osolíme, okoreníme a restujeme.
Do očistenej sviečkovice urobíme nožom otvory, do ktorých vložíme menšie kúsky slaniny. Mäso zo všetkých strán osolíme, okoreníme a pridáme k zelenine restovať.
Keď je mäso opečené, primiešame nadrobno nasekané strúčiky cesnaku, horčicu a cukor.
Po pár minútach pridáme zabalené koreniny ( bobkový list, celé čierne a nové korenie) zalejeme vodou, dochutíme soľou a pod pokrievkou dusíme do mäkka 2 – 3 hodiny. Podľa potreby podlievame vodou.
Uvarené mäso spolu s koreninami vyberieme na tanier. Omáčku rozmixujeme, zjemníme smotanou. Na miernom ohni krátko prehrejeme a podľa potreby dochutíme. Na záver pridáme citrónovú šťavu.
Takto pripravenú sviečkovú podávame ideálne s domácou parenou knedľou, obláčikom šľahačky a plátkom citróna zdobeným poriadnou dávkou brusnicového RISO džemu, ktorý dodá celému jedlu ten správny šmrnc.
- olivový olej
- 1 zväzok petržlenu
- 1 zväzok mrkvy
- 150 g zeleru
- morská soľ
- čierne korenie
- 1 cibuľa
- 800 g falošnej hovädzej sviečkovej
- 50 g údenej slaniny
- 3 bobkové listy
- celé čierne korenie
- nové korenie
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- 1 lyžička kryštálového cukru
- cca 2 l horúcej vody alebo hovädzieho vývaru
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- cca 200 ml mlieka
- 1 citrón
- RISO džem - Brusnica